Hobby

Schapendrijven


In 2010 zijn we met Silly naar Frankrijk afgereisd om te kijken bij Charmille of schapendrijven wel iets voor Silly was. daar hebben we het virus pas echt te pakken gekregen.


Zoals op de foto te zien is, was het voor Silly wel even wennen zoveel schapen bij elkaar. In Nederland was ze een groepje van 5 tot 7 gewend. Bij jos Meijer moest ze wennen aan 80 schapen, dat was wel even andere koek. Al snel had Silly er lol in en nu komen we elk jaar wel een weekje bij Charmille om het echte werk te aanschouwen en natuurlijk mee te werken.

Naast schapen drijven leer je bij Jos ook hoeven kappen. Je leert naar de schapen te kijken en zo te zien welk schaap een zieke indruk maakt. Zo blijf je als herder altijd bezig met je schapen. Nu wij in Zyfflich een stukje land hebben kunnen

pachten weten we steeds meer van schapen hun speciale aandacht, het schapen scheren, het hoeven kappen en de rare gewoontes. Maar het blijft een feest om met je eigen kudde te hoeden in de mooie omgeving van Zyfflich.

Border Collies


Silly onze eerste Border Collie is op wereld dieren dag in 2009 geboren. Na Santo, onze geliefde bastaard hond, kwamen we er al snel achter dat een Border Collie een ander kaliber hond is. 


De slimheid van de hond was opvallend. Je gaat dan ook steeds meer taken voor de hond bedenken en niets was Silly teveel of te moeilijk. We zijn steeds meer over het ras gaan lezen en werden steeds nieuwsgieriger naar de drang van de Border Collies schapendrijven. Na wat zoekwerk konden we aansluiten bij een trainings groepje in Huissen.

Hier hebben we veel geleerd over de basis commandos voor het schapendrijven. Van het een komt het ander en al snel was de keuze gemaakt dat we nog een Border Collie zouden aanschaffen. N Joy, wat een

vreugde is dat beestje. Als we dachten dat Silly energie had ... Njoy had ruim het dubbele. Een geboren werker die voor ons het schapendrijven naar een hoger plan bracht. Zelf schapen houden.

Na een aankoop van 5 schapen hebben we er een ram bijgezet en na een mooie lammerperiode hebben we nu 10 schapen. Een mooi groepje om mee te trainen. Het trainen zetten ons aan het denken om er iets meer mee te doen.

Zo is Karin op het idee gekomen om workshop voor kinderen en teambuiling voor ouderen op te gaan zetten. Kunnen de honden hun kwaliteit tonen en breng je gelijk kinderen en volwassenen in contact met dieren.

Skudde schapen


Bij de keuze voor welk ras wij wilden gaan houden waren een paar zaken duidelijk. Het ras moet zomer en winter buiten kunnen blijven, zelfstandig kunnen aflammeren en sterk zijn, dan komt het Baltisch schapenras, het Skudde schaap, al snel om de hoek kijken.


Als je dan ook nog de eigenschap van optimaal flokken erbij neemt was onze keuze snel gemaakt. Flokken is de eigenschap van schapen om naar elkaar toe te gaan als er onraad drijgt. Het is een zeer klein ras wat in verzorging kracht vraagt omdat ze snel zijn. Daarom hebben ze de bijnaam ratten.